golvslipning

Med mer än 17 års erfaranhet utför vi golvslipningar av alla typer av parkett och trägolv. Ett ordentligt hantverk förlänger golvets livslängd och tar fram träets lyster.

Efter att golvslipningen är utförd och kontrollerad väljer ni vilken behandling som passar era behov bäst. Om ni är osäkra hjälper vi självklart till med att rekommendera produkter. De olika behandlingarna vi erbjuder finns nedan.

- Lack. Lackering av trägolv är kanske den enklaste och snabbaste ytbehandling som används nu för tiden. Minimalt underhåll krävs. Lacken finns i glanser: blankt, sidenmatt, matt och extramatt (som till ytan ser ut som ett oljat golv). Glanser kan variera beroende på fabrikant.

- Olja. Oljebehandling på trägolv fungerar bra på golv i privatmiljö, men på ytor som utställningshallar, kontor, dansgolv, butiker och restauranger krävs en stark olja. Det finns oljor med och utan pigment. Vilket som väljs är en smaksak och det går utmärkt att kombinera dom, t.ex. vit olja med naturell olja ovanpå. Ett oljemättat trägolv hindrar smuts, vätskor, fett eller liknande från att tränga in i träet. Ett oljat trägolv kräver lite mer underhåll men ger i utbyte en slitstark och behaglig yta, där träets ådring och struktur framträder.

- Hårdvaxolja. Hårdvaxolja är en speciell olja för trägolv som ger en mycket hållbar yta. Samtidigt som ytan blir både vatten- och smutsavvisande bevaras träets vackra struktur och färgton. Hårdvaxoljan är ett bra alternativ för trägolv i hall, kök och andra ytor där slitaget är stort. Ett hårdvaxoljat golv påminner om ett oljat golv till utseendet men är starkare och tåligare.

- Bet/pimentering. Med den här ytbehandlingen kan man färga alla typer av trägolv. Ytan blir kanske lite mer täckande än med lasyr. Enligt vår erfarenhet fungerar alla färger, men vad det gäller vit lasyr tycker vi att golvet blir mer gult i stället för vitt. Bets appliceras enkelt med en trasa för att tillföra träet en enhetlig betston. Betsen tränger in jämnt och fint i träet, vilket gör att du kan arbeta i din egen takt utan risk för överlappningsmärken, fläckar eller streck.

- Lasyr. Ett täckmålat trägolv i matchande färg mot väggar och snickerier ser fräscht ut. Täckmålade golv är mycket lätta att hålla rena. När underlaget är ett slitet brädgolv blir skillnaden efter arbetet slående. Det är viktigt att du väljer rätt färg när du ska måla trägolv. Träets rörelser gör att färgen bör ha en viss elasticitet. De flesta av färgerna är baserade på alkyd eller akrylatlatex.

- Lutning. Enligt vår erfarenhet är detta den bästa ytbehandling på furu- eller grangolv som i kombination med andra produkter ger en kall, vit, och ljusare yta! Lutbehandlingen gör dessutom att golvet blir mindre fuktkänsligt och mer reptåligt. Fördelar att luta furu- och grangolv är att de inte gulnar lika fort som det annars skulle ha gjort.

Nåtning. Vill man ha ett modernt golv är detta ett måste. Springor/glipor fylls ofta med smuts, damm, såpa, hundhår etc. Vill man undvika det, då är nåtning det bästa alternativet. Vi fräser springor/glipor med sänksåg för att ta bort allt skräp som hamnar där och sedan fyller dessa med träfogmassa som kan väljas i olika färger, exempelvis svart, vit, grå, beige eller brun. Detta är ett alternativ som fungerar mycket bra på gamla trägolv som furu eller gran. Nåtning ska göras innan ytbehandlingen.

- Trappslipning. Det går att slipa de flesta trappor. Nästan alla trappor är av massivt trä och går då utmärkt att slipa. Resultatet blir fantastiskt.

- Träbänkskivor.  Bänkskivans känslighet för vätska och fett beror till stor del också på vilken ytbehandling som skivan har. Det vanligaste alternativet är oljade skivor. Den klassiska linoljan dominerar. Oljan kan vara helt färglös. Skivan är lätt att underhålla men är också mycket känslig. Det bästa alternativet är hårdvaxolja för bänkskivor, då ytan blir tåligare.

- Besiktning & prover. Vi här på jonthe´s golv AB erbjuder dig som kund en kostnadsfri besiktining av ditt golv, samt även prover på önskat pigment. Inget trägolv är det andra likt, detta spelar stor roll då det kan ha en betydlig färgkontrast i slutresultatet.

  • Lack 
  • Olja
  • Hårdvaxolja
  • Bets / pigmentering
  • Lasyr 
  • Lutning
  • Nåtning
  • Trappslipning
  • Träbänkskivor
  • Besiktning & prover 

BESIKTNING & PROVER